Monte Isola, een aangename verrassing in het Iseomeer

Wandelen, fietsen en relaxen op Monte Isola
Het unieke eilandje Monte Isola is per veerboot bereikbaar vanuit de plaatsjes Carzano,  Tavernola Bergamasca en Sulzano. Net als de andere bestemmingen op en aan het Iseomeer is Monte Isola aanzienlijk rustiger dan bijvoorbeeld het Como- of Gardameer. Een aangenaam pluspunt is dat Monte Isola zo goed als autovrij is, het eilandje leent zich dan ook uitstekend voor een wandeling of fietstocht. Een van de meest aantrekkelijke wandelingen loopt langs het kustpad, met fraaie panorama's op het Iseomeer. Een andere wandeling brengt je naar het hoogste punt van het eiland, vlakbij een klooster. Fietsen zijn o.a te huur in de dorpjes, Peschiera en Carzano. Het zuidoostelijke deel van Monte Isola is relatief steil en behoorlijk bebost, terwijl de glooiende hellingen van het westelijke gedeelte gebruikt worden voor wijnbouw en olijventeelt.Fotogenieke dorpen en kerkjes
De populatie (circa 2000) van het eilandje is geconcentreerd in de dorpen Peschiera Maraglio, Siviano en het vissersdorp Carzano. In totaal beschikt het eiland over 11 schilderachtige dorpen, die allemaal een bezoekje waard zijn. Ook toeristen die graag fotograferen komen uitstekend aan hun trekken in de fotogenieke oorden van Monte Isola. In een aantal dorpen staan kerkjes, gebouwd tussen 1400 en 1600, die rijk zijn aan mooie fresco's, beelden en altaren, gemaakt door vooraanstaande kunstenaars uit die periode. 

De dorpen in  vogelvlucht
Siviano is de hoofdstad van het eiland en de plaats waar het stadhuis is gehuisvest.
Er zijn resten te bezichtigen van een Middeleeuws kasteel. Olzano is een oud dorpje aan de noordkant van het eiland met een eeuwenoude agrarische traditie. In het vissersplaatsje Carzano legt de veerboot uit Marasino aan (20 minuten dienst met het vasteland), in Carzano staat de enige camping op het eiland. Masse is één van de oudste bewoonde  plaatsen van Monte Isola. Cure is het hoogst gelegen dorp van het eiland. Vanaf het dorp loopt een stijl voetpad naar het klooster van Madonna della Ceriola. Peschiera Maraglio is een voormalig vissersdorp, waar tegenwoordig de veerboten aanleggen vanuit Sulzano en Tavernola Bergamasca. Sensole ligt aan de zuidwestelijke zijde van het eiland, waar een perfect klimaat heerst voor de olijven- teelt. In Sensole vind je de beste visrestaurants van Noord-Italie. Senzano ligt landinwaarts, er staat een bezienswaardig kerkje met prachtige fresco's. Menzino ligt op een heuvel, vlakbij het 12e eeuwse Oldofredi fort.

Kaart Monte IsolaGrotere kaart weergeven

Lokale specialiteiten
Lokale producten zijn onder meer een bijzondere extra vergine olijfolie, verkregen uit de talrijke olijfbomen op Monte Isola. De olijfolie heeft een unieke smaak en aroma en is populair in de regio. Ook de lokaal bereide salami is bijzonder smaakvol en wordt bij voorkeur gerookt op hout in een oude haard. Een andere plaatselijke traditie is het drogen van vis volgens eeuwenoude technieken.

Andere eilandjes
Ten noorden van Monte Isola ligt een veel kleiner eiland met de naam, Isola di Loreto.
Op het fotogenieke prive eilandje staat een kasteel uit het jaar 900 en een 19e-eeuwse villa. Ten zuiden van het eiland ligt Isola San Paolo waarop vroeger een klooster was gehuisvest.


 Tips Iseomeer

Bootdiensten Iseomeer

Er zijn regelmatige veerdiensten
tussen de stadjes aan het Meer
van Iseo en Monte Isola.


Wandelen omgeving Iseomeer

Het prachtige landschap rond het Meer van Iseo leent zich uitstekend voor wandeltochten.